2.12.14

2. LUUKKU: Minä esteratsastajana 2/2

MINÄ ESTERATSASTAJANA 2/2 : Syvällisempää pohdintaa siitä, MILLAINEN esteratsastaja minä olen

|Esimerkit Saarasta.|


Itse en pidä itseäni millään tavalla hyvänä esteratsastajana, jonka takia ihmettelen, kun mm. ratsastuksenopettajani mukaan minulla on hyvä hyppytyyli...

Kesä 2012, Vodi

Esteratsastajana olen aika arka. En tykkää yhtään mennä korkeampia esteitä tai tiukkoja teitä. Erikoisesteissä en näe ongelmaa, mutta sarjat ja innarit ovat ihan hirveitä. Okseritkin ovat aika hankalia, kun hyppy pitenee. "Hahmottamista auttavat" ponnistuspuomit vain häritisevät, joten mielummin menen ilman niitä.

Kesä 2012, porttieste?
joulukuu 2012, okseri

Olen todella huono näkemään etäisyyksiä, ponnistuspaikkaa ja sitä aikooko poni hypätä vai ei. Minulla on yleensä ollut onni matkassa ja hypyt ovat onnistuneet. En oikeastaan muista kuin kerran tiputtaneeni puomin (, joka sekin oli 60-70cm kisoissa muurin päällä...) ja kolme kertaa tippuneeni esteellä (1xMimmillä & 2x Saaralla) , joista kaksi oli juuri innarilta... Niistä mainitsin jo edellisessä postauksessa, joten ei niistä sen enempään.

Näistä kisoista (60-70cm)  muurieste tippui, jonka takia tuli 4vp. Ei ole kuvassa oleva este.

Sen lisäksi, että olen arka, enkä hahmota esteitä ollenkaan olen kuitenkin päättäväinen ratsastaja. Haluan, että poni menee juuri sitä vauhtia ja siitä kohtaa mistä mie haluan. Mikä tosin on hieman ristiriitaista, kun en kuitenkaan näe onko vauhti sopiva ja mistä kohtaa poni ponnistaa... Mutta, kuten aiemmin mainitsin, niin yleensä hypyt ovat silti onnistuneet hyvin.  Osittain siitä on ehkä ihan hyötyä, kun en näe milloin poni aikoo hypätä, niin ainakin odotan kunnes poni itse hyppää enkä mene itse hypyn edelle (?).

talvi 2012


Kun kuvaan hyppääviä ratsukoita yleensä myös näen askeleet ja hyppypaikan, mikä helpottaa kuvien ottamista huimasti.Tosin en näe hyppypaikkaa, jos askeleet eivät istu, jolloin yritän vain räpsäistä jokun kuvan. On hieman outoa, että näen askeleet ja hyppypaikan, jos kuvaan, mutten jos itse hyppään... Vauhti varmaan vaikuttaa?


Kuvassa esiintyy Tara ja Saara. Hyppykuvassa näin ponin askeleen ja hyppypaikan, toisin kuin kieltokuvassa en nähnyt.

Hypätessä ajattelen vain ponin ohjaamista esteelle, jonka jälkeen tulee hyppy, jota en sen enempää ajattele. Lähestyn estettä kevyessä istunnassa, jonka jälkeen pari askelta ennen estettä, istun tiiviisti satulaan ja odotan hyppyä. Hyppy tulee, jonka jälkeen menee hetki, että näen mihin olen menossa ja sitten jatkuu. Mukautumiseni esteillä on muuten ihan ok, mutta jos poni tekee jotain asiaan kuulumatonta (= kieltää) en pysy selässä. Hyppäämisessä olisi paljon kehitettävää mm. käsien asennossa ja mukautumisen suuruudessa, mutta näin vähällä esteiden hyppäämisellä se ei taida oikein onnistua.

edellisessä postauksessa jo ollut kuva, jossa näkyy tilanne vuonna 2010 ja 2014.
Istunta hieman parempi, mutta este pienempi.


Nykyään en enää kisaa tai ylipäätään hypi miltei ollenkaan, koska huimaa ja silmät sumenevat. Voin silti hypätä vähän, mieluiten yksittäisiä helppoja esteitä, yksinkertaisilla lähestymisillä. Huimaus tulee siis vauhdista, käännöksistä ja hypystä (ylös ja alas). Kouluratsastuksessakin tätä esiintyy, mutta paljon paljon harvemmin ja vain jos menen kovaa ympyrällä suht pitkään.

2012 ?

Eli olen mukavuuden haluinen ja arka "esteratsastaja", joka hyppää pieniä esteitä pari kertaa vuodessa (, jos edes sitäkään) En osaisi koskaan kuvitella hyppääväni enään edes 5 esteen rataa tai yksittäisiä 60-70cm esteitä! Saatikka sitten kisata vielä esteillä! Vaikka kyllähän minä kerran olen hypännyt tunnilla yksittäisenä 80cm, useammin ratana 60cm & 70cm ja kisoissa 60-70cm, mutta enää ei onnistuisi. Ehkä sitten joskus vielä?

Vasemmalla Tara & 90cm este ja oikealla mie ja noh... puolikas este :D
Tara on harrastanut ratsastusta n. vuoden vähemmän kuin mie, mutta (kuten huomaatte) hän on selkeästi tavoitteellisempi esteillä kuin minä ja tykkää hypätä isoja esteitä, toisin kuin mie :)
Ehkä sitä pitäisi tänä vuonna hypätä vielä kerran, niin huomaisi ainakin miten on istunta muuttunut kesästä :P. Mutta kuten edellisessä luukussa jo mainitsin, niin saa nähdä mitä tulevaisuus tuo tullessaan! (;

Haastan SINUT tekemään "Minä esteratsastajana 2/2" - postauksen, jossa kerrot millainen esteratsastaja SIE olet, ja linkittämään valmiin tuotoksesi tämän postauksen kommentteihin! Tai sitten voit kertoa sen hieman lyhyemmin suoraan kommenttiboksiin! Kuitenkin niin, että mie pääsen lukemaan sen ;)

P.S. Ehdotelkaa erilaisia postauksia joulukalenteriin! Kiitos ♥

HUOMISEEN LUUKKUUN!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Uskaltakaa kommentoida emmie purematta niele! (;

Tekijänoikeuslain mukaan täältä EI saa kopioida mitään! Kiitos :3